Folkemøde vil klæde pårørende til mennesker med psykiske udfordringer bedre på

25/08/2024

Der er behov for mere information overfor pårørende til mennesker med psykiske udfordringer. Kommuner, regioner og civilsamfundet skal samarbejde meget mere om at bryde tabuer, og sikre at pårørende bliver klogere på psykisk sygdom. Det udtaler Per Ørum, der står i spidsen for Mental Talk, der er et folkemøde om mental sundhed og trivsel som finder sted den 12. – 14. september i Herning med omkring 80 arrangementer og 3 konferencer.

Forperson for Mental Talk Per Ørum, udtaler søndag til Forebyggelsesavisen, der er udgivet af Patientforeningen, at der er et massivt behov for at informere pårørende til mennesker med psykiske udfordringer meget bedre, end det man oplever i dag. ”Vi ser et enormt vigtigt formål i at gøre hinanden klogere på, hvad der skal til for, at vi kan gøre det endnu bedre overfor de venner eller familiemedlemmer, der er udsat for noget, der er svært.” 

Patientforeningen oplever også et stigende behov for rådgivning af patienter med faktiske eller fejlagtigt diagnosticerede sygdomme. ”Der er behov for juridisk, sundhedsmæssig og menneskelig rådgivning af patienterne, men også deres pårørende”, siger landsformanden for Patientforeningen Niels Jørgen Langkilde.

Forperson Per Ørum i en talk med Mental Talk ambassadør Tina Wiberg under Mental Talk 2023. Foto: Kibæk Fotoklub

En undersøgelse som Foreningen Bedre psykiatri har foretaget i år viser, at 61 pct. af pårørende er aktuelt så belastet af pårørenderollen, at de har brug for psykologhjælp. For pårørende som ikke er aktuelt belastet, svarer 90 pct., at de på et tidspunkt har oplevet at være så belastet af pårørenderollen, at de havde brug for psykologhjælp.

Pårørende til mennesker med svær psykisk sygdom har ret til tilskud til psykolog via henvisning fra egen læge. Ifølge Bedre Psykiatris undersøgelse er 71% af de adspurgte ikke bevidste om, at denne hjælp forefindes. Tilbuddet har, ifølge den gruppe der har modtaget psykologhjælp, haft en gavnlig effekt. 

”Kommuner, regioner og civilsamfundet skal være endnu bedre til at samarbejde om at skabe mere information om psykiske sygdom. Mental Talk er en platform hvor dette samarbejde konkret udmøntes. Vores mission handler om at bryde tabuer, og sikre at så få mennesker som muligt sidder alene med deres tvivl, det gælder både mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende, siger Forperson for Mental Talk, Per Ørum, der er tidligere folketingsmedlem.

Med 80 arrangementer og 3 konferencer på tre dage gør Foreningen Mental Talk sit for at få mere fokus på mental sundhed og trivsel med samtaler, koncerter, personlige fortællinger, debatter mv,

Læs mere om undersøgelsen fra Bedre Psykiatri her: https://bedrepsykiatri.dk/wp-content/uploads/2024/04/Faktaark-Psykologbehandling-til-paaroerende.pdf

Læs artiklen om Mental Talk i Forebyggelsesavisen her: https://jfmtillaeg.e-pages.pub/titles/jfmtillaeg/11630/publications/3644/pages/33

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med til at bryde tabuer – For NU taler vi om det.