Rå tal viser, at hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand mistrives. Præstationspres, urealistiske idealer på sociale medier og grundlæggende usikkerhed er blot et udpluk af de mange grunde til den stigende mentale mistrivsel, som, om muligt, er mere presserende hos unge mennesker end nogensinde før.
Særligt når man er ung, kan det være svært at tale om, når livet gør ondt. Netop dette forsøger den danske singer-songwriter Tina Wiberg, gennem sine fortællekoncerter, at gøre op med. Hun tager blandt andet ud på skoler og synger for eleverne, og mellem sangene sætter hun ord på dét at have det svært. Ved at skabe et nærværende og fortroligt rum med eleverne, forsøger hun at vise de unge mennesker, at det er okay at have det svært og at bede om hjælp. Tina Wiberg, som blandt andet er udnævnt som musikambassadør hos Headspace og Mental Talk, har selv oplevet livet på godt og ondt, og netop det bruger hun i sine sange til at nå ud til de unge mennesker.
Gennem spørgeskemaundersøgelser, som Tina Wiberg, efter hvert besøg på en skole udsender til eleverne, kan man se en tydelig opbakning blandt eleverne. En undersøgelse, som tager udgangspunkt i to efterskoler med tilsammen 250 elever, viser blandt andet, at 95% af eleverne kunne relatere til indholdet i koncerten som blev tematiseret som: pres og forventninger, stress og lavt selvværd, angst, nervøsitet og ensomhed. 80% af eleverne svarede, at de havde oplevet at have det svært og følte, at de havde gået med det alene, mens 80% også udtrykte, at de havde fået mere mod på at åbne op om de svære tanker efter at have oplevet fortællekoncerten. Én af eleverne svarede blandt andet: ”Koncerten var meget motiverende og gjorde også, at jeg blev tættere med mine veninder, da vi blev mere åbne for at snakke om svære ting efterfølgende”. En anden har svaret: ”Jeg fik meget ud af koncerten. For det første at vide, at man ikke er den eneste der går og kæmper med noget, og at der er mange andre der også bøvler med noget. Jeg fik lidt mere mod til at åbne op.”
Mistrivsel blandt unge er for tiden højaktuelt i de danske medier. Særligt den aktuelle TV2-dokumentar ”Presset ungdom” har endnu en gang sat gang i samtalen om, at de danske unge i højere og højere grad mistrives. En bevist måde at bekæmpe mistrivslen er ved at italesætte den og sætte ord på, hvorfor livet gør ondt. Det kan være nemmere sagt end gjort, og netop derfor forsøger Tina Wiberg at vise de unge, at hvis man sætter ord på sin mistrivsel, så er der hjælp at finde. Også Psykiatrifonden har igangsat en indsats, som de kalder ”Sig det højt”. Det gør de på baggrund af en undersøgelse blandt 1200 unge, som viser, at over halvdelen er enige i, at de kun føler sig gode nok, når de oplever succes på stort set alle områder af livet.
Læs mere her: https://tinawiberg.dk/tilbud-til-skoler
Af Victoria Ørum, Ørum Advice