Mentaltalk Logo

Grin sammen med Olav Dybro Lundsgaard

29/08/2023

Komikeren bruger sin egen autismediagnose i sit standupshow. For ham er det vigtigt at sætte fokus på mental sundhed – også gennem humor

AF NANA MATHILDE MORTENSEN
nmo@herningfolkeblad.dk


Komiker Olav Dybro Lundsgaard optræder med standup på Torvet under Mental Talk. Han har selv en autismediagnose, som han gerne joker om. Foto: PR-foto

Der kan hurtigt blive meget seriøst, når snakken falder på mental sundhed. Men der skal også være plads til at grine. Det beviser komiker Olav Dybro Lundsgaard, som torsdag 31. august skal optræde på Torvet Han har diagnosen kompleks autisme, som blandt andet indebærer angst, tvangstanker, social afvigelse og koncentrationsbesvær. Og det kommer altså til udtryk i Olav Dybro Lundsgaards standup, hvor publikum bliver inviteret ind i hans hoved.

  • Jeg laver jokes om det, og jeg fortæller om min adfærd og sjove situationer, og hvordan autister bliver set på, opdraget og sat i kasser, fortæller 30-årige Olav Dybro Lundsgaard, der har lavet standup i 10 år.
  • Det er noget, der ligesom er inspireret af situationer, jeg har oplevet. Men nogle gange drejer man lidt på sandheden for at gøre det sjovt nok, siger han med et smil i stemmen.

Mental sundhed er den vigtigste sundhed
Olav Dybro Lundsgaard er glad for at være en del af Mental Talk.

  • Mental sundhed er utroligt vigtigt – ikke bare for autister, men også bare generelt. Det er bestemt et vigtigt fokus, for alle kan risikere at komme i sådan en situation, siger Olav Dybro Lundsgaard.
  • Jeg tror, at mental sundhed er den vigtigste sundhed af alle. Det er ikke sundt at være veganer og løbe maraton, hvis du er ulykkelig, fastslår komikeren.

Derfor betyder det også noget for ham, når han får respons fra publikum efter sine standupshows.

  • Jeg har fået gode kommentarer fra blandt andre forældre og pårørende samt andre, der har lignende diagnoser, der synes, det er godt, at jeg laver jokes om det, siger han.

Olav Dybro Lundsgaard har lavet standup i 10 år, og i 2018 kom han i finalen til DM i stand-up, han har turneret med to one man-shows samt optrådt for forskellige foreninger rundt i landet. En af dem er Autismeforeningen Kreds Midtvest, som var så begejstret første gang, at man har arrangeret, at komikeren denne gang skal lægge vejen
forbi Mental Talk

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med til at bryde tabuer – For NU taler vi om det.