Mentaltalk Logo

Mental Talk kan blive Hernings fyrtårn

05/09/2023

Herning kan med Mental Talk sætte en national dagsorden på psykiatriområdet, mener tv-vært Clement Kjersgaard. Han var moderator ved en debat sidste år, i år er han det på hele ni debatter
AF MARIANNE R. ESKILDSEN
mre@herningfolkeblad.dk


Når Mental Talk sætter fokus på Danmarks største folkesygdom skal den kendte tv-vært Clement Kjersgaard være moderator hele ni gange. Han kender konceptet, for han var også med sidste år, og han husker tydeligt en debat på Torvet med et politikerpanel på scenen, og et spørgelystent publikum på de mange opstillede bænke.

  • Det første spørgsmål blev stillet af en gut, som har følt, at han skulle tage vare på sin egen situation og sit eget behandlingsforløb. Han sagde, at han dybest set havde været nødt til at lukke sig inde i sin lejlighed, indtil han fik det bedre, og det, syntes han ikke, kunne være meningen, fortæller Clement Kjersgaard.
  • Det var bare ekstremt stærkt.

Åbenlyst vigtigt
Psykiatriområdet er et af de områder, hvor det er svært at holde politisk fokus, mener Clement Kjersgaard. Det er ofte først, når der sker et skyderi i Fields eller andre tragiske hændelser så som drabet på en læge på et bosted for nylig, at vi kan forholde os til det et øjeblik.

  • Det svarer lidt til, at lynet slår ned om natten, mens man står ude. Så ser man landskabet klart. Men så er lynet væk, og så tænker man ikke mere over det, siger han.
  • Og det var jo det, arrangørerne af Mental Talk ville – og vil – gå ind og sige: Kan man lave et arrangement, som er meget, meget ambitiøst, og som ikke kun tager ét tema op, men hele området og gør det bredt og holistisk, og vi gør det ikke bare én gang, men år efter år hvor det så udvikler sig. Det kan jeg godt lide, fortsætter han.
  • Nogle emner skal nok komme på dagsordenen, hvis bare der er stærke erhvervsinteresser, eller stærke lobbyinteresser, som er optaget af dem. Men det her er et felt, hvor de mennesker, som er berørte, og som har de største omkostninger, ikke nødvendigvis er dem, som har ressourcerne til at gå ud og sætte en dagsorden.

Derfor er det unikt
Mental Talk har en klar ambition om at sætte dagsordenen, men hvornår har det været en god debat, der rykker ved noget?

  • Det har det, når vi i fællesskab har forholdt os til de vigtigste ting, vi kan. Hvis du går fra en debat, et foredrag eller noget andet og tænker, at de sværeste spørgsmål ikke er blevet stillet, eller de største dilemmaer ikke er blevet berørt, så er der noget galt, siger Clement Kjersgaard.

Clement Kjersgaard skal være moderator hele ni gange under
Mental Talk.
Foto: Tommy Frost.

Han mener, at arrangementer som Folkemødet på Bornholm, Kulturmødet på Mors, som han har deltaget i siden begyndelsen, og nu Mental Talk i Herning, kan noget, som andre arrangementer ikke kan.

  • Svagheden ved arrangementer som foredrag, debataftener, valgdebat og sådan noget, det er jo, at du kommer 200 mennesker ind i et rum, som tilbringer to timer sammen, og så går de hver til sit. Det, der gør arrangementer i samme skala som Mental Talk til noget unikt, er, at samtalen kan fortsætte, ikke bare over flere dage, men år efter år.
  • Det er jo det, som den her type arrangementer kan: fastholde og forædle den her form for samtale, så det ikke er noget, der sker én gang, men noget vi kan udvikle på baggrund af, og hvor der også er nogle forventninger. Det skulle gerne være sådan, at politikerne på Christiansborg – ministrene og ordførerne og så videre tænker, »okay, sidste år blev vi spurgt om det og det. Hvad er der sket i mellemtiden, hvad har vi at vise, hvor langt er vi kommet«? siger han.
  • Jeg oplever også – og jeg ved ikke, om det er en ros eller en kritik – men jeg oplever fra politisk hold lige præcis på det her felt en erkendelse af, at der er meget, man ikke ved. Det er som om, politikerne faktisk tør ind- rømme, at de ikke er helt sikre på, hvordan de skal håndtere det.

Åbenhed rykker

En af de ting, der er sket på psykiatriområdet de senere år, er, at det er blevet mindre tabubelagt at tale åbent om sin sygdom. Faktisk er sloganet på Mental Talk i Herning: »Nu taler vi om det …«.

  • Folk er blevet mere parate til at dele deres erfaringer. Og når folk som Mathilde Falch og Peter Øvig og andre går ud og fortæller om deres oplevelser og erfaringer, så er det med til at flytte noget. Det er en kæmpe gevinst for den offentlige samtale, at der er den grad af åbenhed. Og det skulle så gerne forplante sig i forhold til en diskussion af løsninger. Politikerne reagerer nu, på grund af omfanget af mistrivsel, omfanget af stress, eller den nye undersøgelse der gør op, hvor mange mennesker som er i kontakt med psykiatrien på et eller andet tidspunkt i løbet af deres tilværelse, siger Clement Kjersgaard.
  • Hvis man skal være en lille smule grov, kan man sige, at grunden til, at politikerne tager det her alvorligt nu, er jo også, at de kan se, at udgifterne til det her område begynder at fylde i kommuner og regioner på en måde, hvor det kommer til at skubbe alt muligt andet ud. Og det er jo også der, hvor man kan sige, at det her ikke »kun« er en diskussion om, hvad er diagnosen, og hvad er recepten? Det er også et spørgsmål om at sige, at hvis der er så meget mistrivsel, hvis der er så mange mennesker, som har svært ved at finde sig til rette i tilværelsen, hvad er så årsagerne?
Clement Kjersgaard har en 20 år lang karriere bag sig som tv-vært på adskillige aktualitetsprogrammer og talkshows på DR, som foredragsholder og skribent samt udgiver af magasinerne Ræson og Æra. Sid-
en 2010 har han været vært på »Debatten« på DR2, og han er kendt for sin insisterende og vedholdende interviewstil. – Det, der er min styrke, er det der med at kunne springe frem og tilbage imellem temaer,
medvirkende og form, siger han. Her er han vært ved et arrangement på Torvet under sidste års Mental Talk i Herning. Foto: Malene Tswai

Tag det alvorligt.

Programmet for årets Mental Talk kan man se på midtersiderne her i magasinet, og mange af arrangementerne kommer til at foregå rundt omkring i byrummet.

  • Det med bogstaveligt talt at være på en plads på en scene og kunne springe ned og gå ud til publikum og involvere publikum og opleve det engagement, det står for mig som noget unikt, siger Clement Kjersgaard.
  • Jeg kan godt lide, at man ikke skal ud og bestille en plads eller en billet seks måneder i forvejen. Jeg kan godt lide, at man i princippet kan komme forbi halvvejs igennem et arrangement og lytte i 10 minutter og stille sit spørgsmål. Det er der, jeg synes, at den slags begivenheder skal være, siger han.

Det betyder ikke, at debatten eller arrangementet ikke er seriøst nok.

  • Vi kan godt diskutere noget, der er så alvorligt som psykiatriområdet er, men også på en måde hvor det er engagerende og nysgerrigt, og hvor der sker en form for erfaringsdeling, og hvor der er et fællesskab omkring det, synes jeg, er virkelig, virkelig stærkt, siger Clement Kjersgaard.
  • Vi skal finde en måde at diskutere de store spørgsmål, hvor vi tager det alvorligt, hvor der er en åbenhed i samtalen. Hvor det er legitimt, at man ikke er enige i det hele, og hvor det er legitimt, at der er forskellige erfaringer og perspektiver. Det er arrangørernes ambition ikke at vente på Christiansborg, men selv skabe det her fokus. Det synes jeg er meget, meget stærkt. Det kan man jo også se på dem, der siger ja til at være med, og dem der stiller op, at der er en erkendelse af, at man er nødt til at tage det her alvorligt.

Vær vedholdende

Der er rigtig mange gode grunde til at tage psykiatriområdet særdeles alvorligt, og med Mental Talk er Herning med til at sætte en dagsorden, politikerne er nødt til at forholde sig til.

  • Der er ingen grund til, at Herning ikke skal kunne sige: Nu sætter vi en national dagsorden. Nej, det er ikke et lokalt, og det er ikke et regionalt arrangement, det er et nationalt arrangement. Det er bare folk i Herning, der har lavet det, siger Clement Kjersgaard.
  • Sådan som landet, erhvervsudviklingen og den teknologiske udvikling ser ud, så er der ingen grund til at forestille sig, at alle relevante diskussioner skal finde sted på Slotsholmen eller i København K. Man kan i hvert fald bare konstatere, det sker ikke, vel? siger han.
  • Og så er vi tilbage ved Mental Talk men det kræver at man gør det ikke én gang, men vedholdende, og det kræver, at man har det niveau af ambitioner, som er lagt for dagen her. Det har en karakter, som mange organisationer og aktører kan se sig selv i og føler, at det skal de være en del af, og det er jo også fordi, det er ambitiøst, og det er et fyrtårn.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med til at bryde tabuer – For NU taler vi om det.