To scener tages i brug på biblioteket under Mental Talk. Du kan blandt andet ved flere arrangementer møde udviklinskonsulent Ann-Karina Skyt fra Herning
AF HENRIK ØSTER-JØRGENSEN
hej@herningfolkeblad.dk
Biblioteket kommer til at stå på den anden ende, mens der er Mental Talk-folkemøde i Herning. De to scener – Folkescenen i udlånsområdet og ABC Scenen på bibliotekets førstesal har mange gode foredragsholdere og interessante samtaler, talks og emner på programmet i løbet af de tre dages Mental Talk i Herning.
En af dem, du kan møde, er Ann-Karina Skyt. Hun har titel af udviklingskonsulent og mediator, og eftersom hun har firma i Bredgade i Herning, så er hun på hjemmebane. Hun byder ind med flere ar-
rangementer på biblioteket – blandt andet en samtalesalon fredag 1. september på Folke-
scenen om, hvordan vi nedbryder tabu om psykisk sårbarhed.
- Jeg er selv pårørende og synes, at det er vigtigt, at man tør noget åbenhed. Vi tør ikke altid at være helt åbne. Med den samtalesalon vil jeg gerne have en dialog med alle dem, der vil være med, om, hvordan vi nedbryder alle de tabuer, fortæller hun.
- Jeg har selv nogle erfaringer med det, og jeg vil gerne have dialogen om, hvordan andre tænker. Det, jeg har oplevet, er, at når nogle tør dele og er lykkedes med nogle ting trods udfordringer, så giver det andre med udfordringer samt virksomheder mod til at turde kaste sig ud i det.
Berøringsangst
Ann-Karina Skyt stiller også spørgsmålet, om man vil gøre en forskel for et andet menneske, der er ramt af livet.
- Her er målgruppen især virksomhedsledere, men alle er velkomne. Den kommer af, at jeg selv på egen krop har oplevet, at folk blev opsagt, hvis de fik mentale udfordringer. Det begyndte, da jeg selv var leder og HR-chef. Jeg ville gerne hjælpe mennesker, der bliver ramt af livet, og jeg vil gerne træne ledere til at tage hånd om et menneske, der lige nu har det svært, fortæller hun.
- Det er inspiration til at tage nogen ind i sine organisationer, og hvordan griber man det godt an. Hvordan kan man konkret arbejde med det. Vi er blevet bedre til det. Der er rigtig mange, der gerne vil det, men når vi snakker om det psykiske og mentale, er der ledere, der kan blive berøringsangste, fordi de bare vil gøre det godt, men ved de nok, eller kan de skade personen? Der vil vi gerne prøve at klæde dem lidt på i forhold til at turde at prøve det, siger hun.
Ann-Karina Skyt vil også give inspiration til at »skabe balance i din energibeholder«. Det foregår fredag 1. september klokken 18 på Folkescenen.
- Det, der er tanken med det, er, at jeg gennem mit liv har arbejdet med selv at holde den mentale balance. Hvad har jeg gjort for at holde balancen? Til det oplæg har jeg en medarbejder med, og det er vigtigt, at man finder sin egen vej i det. Man kan ikke bare trække en model ned over alle.
- Vi vil gerne inspirere til, at man kigger på, hvad der kan tage min energi i hverdagen, og hvad kan give mig energi. Hvad skal der til i mit liv? Hvis man tror på, at man kan tanke sig selv godt op, så kan man nemmere stå imod, når tingene bliver sværere, siger hun.
Sindssygt vigtigt
Skyt.nu hedder Ann-Karina Skyts firma og var også med til sidste års Mental Talk-folkemøde.
- Det er sindssygt vigtigt, at man har det her fokus, og derfor prøver jeg at bakke op om det, og jeg kommer med mange vinkler og gør meget for at markedsføre det. Vi skal have sat fokus på alle de her forskellige vinkler om, hvordan vi kan arbejde sammen om det, fastslår hun.
- Vi kan bare tage alle dem, der får stress, som også er en ubalance. Det er svært i dag at adskille arbejdsliv og privatliv, for det hele bliver så meget filtret ind i hinanden. Kan vi blive bedre til at passe på os selv og have nogle organisationer, så håber jeg naivt på, at det kan blive bedre. Jeg er virkelig opsat på det forebyggende perspektiv, understreger Ann-Karina Skyt.